Mária-szobor Rákosszentmihály

helytörténeti leírás, szerző: tsinom

Mária-szobor Rákosszentmihály

1908-ban Nagy Ferenc által emeltetett Mária-szobor

A Szentmihályi Szűzanya 

 A Budapesten áthaladó M01 Mária Út vonalán, Rákosszentmihályon a Rákosi út és Mária utca sarkán áll az 1908-ban Nagy Ferenc által emeltetett szobor. Az erre járók szinte minden nap friss virággal, és egy-egy fohásszal köszöntik a Szűzanyát, hiszen Ő egy stációjává vált a zarándok útnak.

 A szobor napjai nem voltak mindig ilyen békések : 1953-ban ledöntötték de az Orosházi házaspár (aki 1951-ben lett a telek tulajdonosa) a pártfogásba vette, és ismét felállíttatta. A szobor kálváriája ezzel még nem ért véget, mikor 1964-ben szélesítették a Rákosi utat a szobor az út közepére került, ekkor ismét az Orosházi házaspár mentette meg a szobrot, beemeltették és bebetonozták a saját kerítésükbe. Azóta már senki nem bánthatja.

 Marika néni 2008-ban egy székelykaput faragtatott Erdélyben  Gyurka Istvánnal (Mikóújfalu) a szobor főlé, hogy védje az idő viszontagságaitól,  felcsiszoltatta a talapzatot, és új világítást tetetett fel, hogy a Szűzanya esti fényben is köszöntse a hazatérőket, és a zarándokokat, és világosságot gyújtson szívükben egy-egy fohászra. 2011-ben felkerült a Szűzanya szobor talapzatára a Mária Út m+ jele és a Mária Út felirat is.