Pályázó szervezet: KIKERICS (Kiliti Keresztény Ifjúsági Csoport) Egyesület

Pályázat címe: A Balaton körüli Mária Út első bástyája : Siófok

1. Attrakciók:
- Vízi vitorlás zarándoklat a Balatonon
- Mária Kert megépítése Siófok legmagasabb pontján (Balatonkiliti Szőlőhegy)

2. Szolgáltatásfejlesztés:

Zarándokszállás építés B.kiliti központjában, közösségi tér és vallásturisztikai iroda kialakítása

A vízi vitorlás zarándoklat lényege, hogy az észak-déli Mária-út zarándokait a Balaton északi partjáról a délire és fordítva szállítsák, illetve a zarándokszálláson megszállt turistáknak vitorlás élményprogramot nyújtsunk a Balatonon. Ez lehet a kikapcsolódás és feltöltődés, illetve bármelyik északi, vagy déli parti látványosság megtekintése (Pl. Fehér templom - Balatonalmádi, Vörös templom- Balatonfüred, Tihanyi apátság, Badacsony, Csopak…)

Zarándoklatok szervezése a közeli Andocsra, ahol 850 éves Mária szobor van. Teljesen autentikus Mária-kert létrehozása közvetlenül egy borospince és présház mellett, a város legmagasabb pontján, nyugodt, csendes helyen, kitűnő kilátással a Balatonra. Mindez a tervezett zarándokszállástól, és a katolikus templomtól egyaránt kb. 1,5 km-re.

A Mária-kert részei: kápolna, Mária-szobor, csobogók, a Böjte Csaba által tervezett, - az interneten fellelhető - futórózsák és gyógynövények által (zsálya, levendula, körömvirág) szegélyezett akadálymentesített gyalogutak, pihenőhelyekkel, és meditációs sarkokkal kiegészítve. A Mária-kert a továbbiakban alkalmas lenne jelentősebb katolikus ünnepek (pl: Balázs-napi menet) helyszínéül, ahol a zarándokok a helyi hívekkel együtt egy rövid sétát téve zarándokolhatnak a zarándokszállástól a kerthez, ahol szeretetvendégség részesei lehetnek. Siófok-Balatonkiliti történelmi központjában kerülne felépítésre a zarándokszállás, ami a földszinten helyet adna a közösségi térnek és a vallásturisztikai irodának, valamint 2-4 teljes körűen akadálymentesített szobának, ami 8-10 fő részére alkalmas. Az emeleten alakítanánk ki csoportok számára alkalmas szállásokat, 3 db 16-20 főt befogadó hálótermet.

A zarándokok részére 4 napos turnusokat ajánlanánk:
1. nap érkezés, városnézés, nyári hónapokban fürdőzés;
2. nap vitorlás zarándoklat;
3. nap lokális zarándoklat a Mária-kerthez, meditáció, csendes fohászkodás, közben ismerkedés a helyi termékekkel;
4. nap hazautazás. Az építkezések legfőbb szempontja az épületek fenntartásának 0 energiaigényhez való közelítése (pl. napenergia, napelem, földhő felhasználása, a vizesblokkok és a Mária-Kert fúrt kútból történő ellátása).