A Mária Út mint Európai Kulturális Út - A közelmúlt mérföldkövei

cikk, szerző: sodi

Az UNESCO a szellemi-kulturális örökség nemzeti listára a Mária tisztelet zarándok és búcsús hagyományát Közép-Európában elfogadta, magyar kezdeményezésre, a nemzeti listára történő befogadással.

A Mária Út Európa egésze számára mutatja fel azt a történelmi örökséget, ami a lelki bázisa volt a török időben a nemzeti identitások megtartásának, s ami bázisa volt a szovjet és náci megszállások alatt az emberiségnek, a demokratikus és jogállami hagyományoknak. Több országban az UNESCO által is elismert szellemi-kulturális örökség hozzájárult a szabadságharcok és forradalmak kezdeményezéséhez és a XX. század végén a demokratizálódási folyamat kiterjedéséhez és a diktatórikus rendszerek megváltozásához.

A Mária Út egységes rendszerré formálásának gondolata a kétezres évek elején indult útjára. 2006-ban szervezeti keretet öltött: egyesületként működik. Önkéntesekkel megtettük a következő lépéseket:

Bejártuk és leírtuk az É-D, és a K-NY főútvonalakat, kb. 3000 km hosszban, elérhető GPS formában.

Megkezdődött a hálózat fizikai kijelölése a terepen, kb. 2000 km-en.

Kiépítettük a stratégiai partnerséget osztrák, román és szlovák viszonylatban, s közösen dolgozunk a megvalósításon.

Megalakult a romániai és a szlovákiai támogató szervezet.

Szerződött stratégiai partnereink vannak Szlovákiában, Romániában, Ausztriában, Szerbiában és Horvátországban.

Megvalósult a K-NY-i fővonal és 2012 őszén megáldotta, megnyitotta, felavatta Erdő Péter Magyarország  bíboros érseke és  Románia katolikus érseke,  Jakubinyi Antal.

Készen van a portál: tartalmaz minden út- és szállásinformációt, hogy bárki megtehesse a K-NY főút bármely részét vagy egészét.