Beszámoló a csíksomlyói búcsúba induló buszos zarándoklatról - 2019.06.06-09.

cikk, szerző: sodi

A vonatos zarándoklatunkkal párhuzamosan egy buszos csoport is indult Budapestről a csíksomlyói pápalátogatás alkalmára, ennek rövid beszámolóját olvashatjátok alábbi bejegyzésünkben.

A hajnali budapesti indulás után első állomásunk Nagyvárad volt, a székesegyház megtekintése szerepelt a programban, csoportunk "megénekeltette " a templomban lévő  összes többi zarándokot is. A püspöki palota, annak parkja, szobrai, illetve a kanonoksor megtekintése volt a további program.

Tovább indulva Magyargyerőmonostoron a templom megtekintése, történetének megismerése következett Hover Zsolt lelkésszel folytatott beszélgetés keretében.

Késő este érkeztünk Csibára, a Panoráma panzióba, ahol vacsora várt bennünket.


A második napon Gyimesbükkre kirándultunk: megtekintettük a MÁV-őrház, a Rákóczi vár, az ezeréves határ, a karanténrom és a kápolna ránk maradt épített örökségeit. Rövid panzióbeli pihenő után Hargitafürdőre indultunk, itt találkoztunk Imre pálos testvérrel, közösen vettünk részt Böjte Csaba szentmiséjén a fatimai szobor másolatának jelenlétében.

A harmadik napon vettünk részt a búcsún, a pápai szentmisén, majd a csoport egy részével megtekintettük a Salvator-kápolnát, a Szt. Antal kápolnát és a kegytemplomot, ezt követően szabad programmal töltöttük időnket 17 óráig. A nap végén megtekintettük a madéfalvi veszedelem emlékművét, illetve Csíkrákos vártemplomát.

A negyedik nap reggelén Lépes Lóránt atyával és zarándoktársaival együtt indultunk haza. Útközben Homoródfürdőn borvíz kóstolás, Székelyudvarhelyen a Jézus-kápolna, majd Máriaradna megtekintése, valamint Lóránt atya által bemutatott szentmise szerepelt a programban. Késő este érkeztünk meg Budapestre.

Útközben a megállóval nem érintett helyekről is ismertetések, történelmi vonatkozások színesítették a zarándoklatot, érdekességeket hallhattunk a pálosokról, székelyekről, csángókról, szászokról.