Beszámoló a csíksomlyói pápalátogatásra indult vonatos zarándoklatról - 2019.07.01.

cikk, szerző: sodi

Az idei évben először - de a nagy sikerre tekintettel biztosan nem utoljára - szervezett vonatos zarándoklatot a Mária Út Egyesület. Apropóul mi más is szolgálhatott volna, mint az, hogy a Szentatya a Mária Út keleti végpontjára látogat.

A zarándoklat egy hatalmas összefogás eredményeként született. Székely János szombathelyi megyéspüspök azonnal igen mondtott felkérésünkre és vállalta a lelkivezetői szolgálatot. Felhívásunkra a Mária Út önkéntesei is rögtön mozgósították magukat, így hamar összeállt a szervezői csapat.

Nagy megtiszteltetés, hogy amint Böjte Csaba testvért értesítettük a Mária Út szervezésében érkező zarándok csoportokról, pár napon belül hivatalos meghívót kaptunk a csíksomlyói Szent István Gyermekotthonba, ahol színes programokkal és szeretet vendégséggel készültek a zarándokok fogadására.

Ezúton is hála és köszönet mindazoknak, akik segítségükkel hozzájárultak a zarándoklat sikeréhez!

Siker; de mit is értünk egy zarándoklat sikerességén?

Technikai szempontból siker:

  • A vonat teljes létszámmal a menetrendnek megfelelően indult és érkezett.
  • A vonatrádió a kiírt időpontban - majdnem minden vagonban - megszólalt, mindannyiunk nagy örömére nívós előadásokkal, beszélgetésekkel, tanuságtételekkel, elmélkedésekkel és imádságokkal járult hozzá a felkészüléshez, majd az élmények feldolgozásához
  • Minden zarándokot, az időjárási viszontagságok ellenére eljuttatunk a szentmisére, majd Csaba testvérékhez, és vissza a vonatra.
  • A Kossuth Rádió élő bejelentkezéseivel és folyamatos riportjaival elvitte azokoz is a zarándoklatunk hírét, akik most nem tartottak velünk.


Lelki/közösségi értelemben vett siker:

  • A vonaton utazó szerzetesek, nővérek és papok püspök atya vezetésével igazi mély tartalmat tudtak adni a zarándoklatnak.
  • Dr. Némethy Kálmán történész segítségével mindannyian bepillantást nyerhettünk a “múlt” történéseibe.
  • Csaba testvérék vendégszeretete és színházi előadása mindannyiunkban megerősítette azt, hogy igazi zarándokközösséghez tartozunk.
  • Hatalmas boldogság, hogy egy mozgássérült fiatal is vállalta a Mária Út vonatos zarándoklatát! Révész Balázst édesanyja kísérte el a zarándoklatra. Sikerült a külön zónában fenntartott helyet kapniuk, így kezet is foghattak a Szentatyával!
  • Nagy öröm, hogy zarándoklatunk másik nemes célt is szolgálhatott. Fantasztikus emberek felajánlották, a vonat elvitte, igazi zarándokok a zuhogó esőben felcipelték a nyeregbe, majd le Csaba testvér gyermekeinek: Szentesi Péter önkéntesünk a Komáromi család segítségével célba tudott juttatni kb. 10 kg csokoládét, némi készpénzt és rengeteg plüss állatkát, ami a Pletser család ajándéka volt a gyerkőcöknek, illetve Dr. Magyary-Kossa Krisztina és Dr. Horváth Attila felajánlásából nagy mennyiségű fogkefét és csokoládét is kaptak Csaba testvér gyermekei.  


Szeretettel tájékoztatunk Titeket, hogy a Mária Út Facebook oldalán létrehoztunk egy zárt csoportot, amibe sok szeretettel hívunk Titeket. Reméljük, ezzel hozzá segítünk titeket egy közös kommunikációs csatornához, ahol mindenki megoszthatja élményeit, boldogságát, vagy szomorúságát.

Kérjük, aki még nem tette, de szeretne a csoport tagja lenni “kedvelje” a Mária Út Facebook oldalát, hogy meg tudjuk hívni a csoportba.

További zarándoklatainkról részletes információk a www.mariaut.hu honlapon találhatóak. A következő zarándokvonatunk szervezése megkezdődött, részletek hamarosan!