Beszámoló tanulmányútról

cikk, szerző: sodi

A Mária Úton zajló egyik jó gyakorlat megismerésére, a projektben szerzett tapasztalatok átadására szerveztünk tanulmányutat 2019. december 29-31. között az EFOP-5.2.2-17-2017-00073 azonosítószámú projekt keretében.

A helyszínek a 3Szentkút zarándoklat helyszíneihez igazodtak a három nap során. A programon részt vettek a projekt szakmai megvalósítói mellett a határon túli partnerek képviselői, valamint több, a térségben tevékenykedő szakember.

A tanulmányút egyes napjai hasonló sémára épültek: a délelőtti munkamegbeszélést, illetve a zarándokok útra kelését követően a résztvevők tanulmányozták a szervezési feladatokat, a program összeállításának lépéseit, a lelki tartalom kialakításának fontosságát, majd a délutáni megérkezést követően az aznapi szálláshelyen egyeztették az aznapi tapasztalatokat, összegyűjtötték a zarándokok visszajelzéseit és értékelték azokat.

Nagy hangsúlyt fektettek a zarándoklatok közösségépítő és integrációs hatásainak megismerésére, amelyre a zarándok résztvevők nagy számának és sokszínű társadalmi hátterének köszönhetően remek lehetőség nyílt. A tapasztalatok alapján egyértelműen megállapították, hogy a zarándoklaton való részvétel, zarándokcsoporthoz való csatlakozás segít áthidalni a társadalmi különbségeket, hozzájárul a felzárkóztatás sikeres megvalósításához a projektben megalapozott komplex program részeként.

A projektben megismert jó gyakorlatok tapasztalatai alapján javaslatokat dolgoztak ki a jövőbeni események kapcsán, amelyeket megosztottak a zarándoklat szervezőivel és résztvevőivel is.