Beszámoló tanulmányútról

cikk, szerző: sodi

Celldömölkön és környékén szervezett tanulmányutat a Mária Út Közhasznú Egyesület az EFOP-5.2.2-17-2017-00073 azonosítószámú projekt keretében 2019. október 29-31. között.

Celldömölkön került sor a projekt nyolcadik tanulmányútjára, amely témájában kapcsolódott az előző, szegedi tanulmányúthoz. Célja Celldömölk és a Mária Rádió jó gyakorlatainak tanulmányozása, integrációs lehetőségek meghatározása, a helyi spirituális események társadalmi felzárkóztatásban betöltött szerepének bemutatása, a térség spirituális sportrendezvényeinek megismerése, a Mária Út eseményeihez és komplex társadalomfejlesztő programjához való kapcsolódási lehetőségek azonosítása, valamint a projekt során megismert jó gyakorlatok, tapasztalatok átadása volt.

Az eseményen részt vettek a projektet megvalósító Mária Út Közhasznú Egyesület szakemberei, valamint a határon túli együttműködő partnerek képviselői mellett a celldömölki Mária Rádió munkatársai, a helyi önkormányzat esélyegyenlőségi referense, valamint a térség zarándokszervező és –vezető szervezeteinek képviselői is.

A program a meghívóban meghirdetettek szerint zajlott: az első napon egymás tevékenységeinek, jó gyakorlatainak megismerésén volt a hangsúly, a város esélyegyenlőségi programjának vonatkozásában egyeztetés zajlott a közös, társadalmi megújulást és felzárkóztatás szolgáló események szervezéséről. Ez utóbbival kapcsolatban ismertettük a néhány héttel ezelőtti (2019.10.02-03.) szombathelyi mintaprogram tapasztalatait.

A második napon a térség rendezvényeinek, azok kapcsolódási lehetőségeinek feltérképezése volt a program, a társadalmi igények és hatások vonatkozásában helyi közösségek képviselőinek véleményét, tapasztalatait hallgatták meg a résztvevők.

A harmadik napon az első két nap összegzése és kiértékelése következett, fontos konzekvencia, hogy a programba a helyi közösségek mellett az önkormányzatok bevonása is alapvető feladat, a társadalommegújító program megvalósításához szükséges az érintett települések esélyegyenlőségi programjának ismerete, az ahhoz való kapcsolódási lehetőség alapos megvizsgálása.