Beszámoló tanulmányútról

cikk, szerző: sodi

A projekt szakmai megvalósítói, az együttműködő partnerek képviselői, valamint a térség zarándokvezető és –szervező szakemberei részvételével szerveztünk tanulmányutat 2019. október 10-12. között Szegeden és környékén.

A tanulmányút célja a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus és a szervezett zarándoklatok jó gyakorlatainak tanulmányozása, integrációs lehetőségek meghatározása, az események társadalmi felzárkóztatásban betöltött szerepének bemutatása, a térség spirituális sportrendezvényeinek megismerése, a Mária Út eseményeihez és komplex társadalomfejlesztő programjához való kapcsolódási lehetőségek azonosítása volt.

A tanulmányút első napján a szegedi Alsóvárosi Ferences Templom látogatóközpontjának konferenciatermében mutatkoztak be a résztvevők, Szabó Veronika szakmai vezető ismertette a projekt tevékenységeit és céljait, valamint a tanulmányút programját. Ezt követően a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról hallgathattak előadást a résztvevők, a történelmi áttekintés mellett nagy hangsúly került a korábbi kongresszusok helyi társadalomra gyakorolt hatásának vizsgálatára is.

Az ebédet követően a NEK-re szervezendő zarándoklatok, sportesemények bemutatására került sor, kiemelve azon tematikus eseményeket, amelyek megvalósítása szorosan kapcsolódik a Mária Út társadalomfejlesztő programjához és az Egyesület jó gyakorlatai alapján kerülnek megszervezésre (tematikus zarándoklatok, helyi események).

A második napot a résztvevő szakemberek a helyi közösségek, önkéntesek tevékenységeinek, jó gyakorlatainak megismerésével töltötték. A környék aktívan kapcsolódik a zarándok-vérkeringéshez, a különböző események társadalom- és közösségfejlesztő hatásairól számoltak be a közösségek képviselői. A nap a tapasztalatok kiértékelésével zárult.

A harmadik napon az első két nap tapasztalatainak összegzésével, értékelésével, a kapcsolódási és hálózatosodási lehetőségek meghatározásával telt. A résztvevő szakemberek rögzítették, hogy a projektben foglalt komplex társadalomfejlesztő program kiterjesztéséhez elengedhetetlen a helyi közösségek bevonása, tapasztalataik beépítése, a program „társadalmasítása”, hogy minél szélesebb kört érjen el, ezáltal a leszakadóban lévő társadalmi csoportok is bevonásra kerülhessenek.