Beszámoló a Mária Maraton mintarendezvényről

cikk, szerző: sodi

A projekt 2019. évi sport és spiritualitás mintarendezvénye Szombathelyen került megrendezésre 2019. október 2-3. napokon. A lebonyolításban a projekt szakmai megvalósítóin, valamint az együttműködő partnereken túl a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász szakemberei is közreműködtek.

A meghirdetett program célcsoportja elsősorban a Karitász segítő szolgálataiban érintett, nagyrészt hátrányos helyzetű, részben szenvedélybeteg személyek voltak, az ő megszólításukban számítottunk a Karitász munkatársaira. A lelki tartalommal kiegészített közösségi program célja a bevonni kívánt személyek (re)intergrációjának elősegítése. 

Az első nap során a Martineum Felnőttképző Akadémia parkosított udvarán, valamint az Akadémia konferenciatermében zajlottak a programok. A sajtónyilvános megnyitón köszöntőt mondott a Karitász igazgatója, Tuczainé Régvári Marietta, valamint a Mária Út Közhasznú Egyesület képviseletében Galgócziné dr. Szabó Zsófia.

A megnyitót követően családi játékos ügyességi vetélkedő vette kezdetét a kialakított csapatok részvételével. Az eredményhirdetést követően a konferenciateremben a projekt, valamint a megvalósítók bemutatására került sor, végül közös vacsorával zárult a rendezvény első napja.

A második nap dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök, cigánypasztorációs püspök által celebrált szentmisével, majd az ő részvételével zajló sportprogramokkal kezdődött. Az eseménynek a püspöki palota épülete, valamint a székesegyház előtti tér adott otthont. Az előző nap során kialakult csapatok újabb feladatokat oldottak meg, az ügyességi feladatok mellett olyan helytörténeti vetélkedőben vettek részt, amely során a helyi lakosságtól, közösségektől kellett információkat szerezniük, amely feladat a különböző társadalmi csoportok közötti kommunikáció fejlesztése, illetve a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi integrációja kapcsán jó gyakorlatnak tekinthető.

A közösségi program közben többféle előadást, bemutatót tekinthettek meg a résztvevők, majd az eredményhirdetést, nyereménysorsolást, záróbeszédeket követően a püspöki palotában elfogyasztott vacsorával ért véget a kétnapos esemény.

A szakmai megvalósítók mellett a rendezvény két napján mintegy 100-100 fő hátrányos helyzetű személy, valamint a projekt elsődleges célcsoportját jelentő szakember (jellemzően a környék szociális ellátó hálózatának képviselői) vett részt.