Beszámoló műhelymunkáról

cikk, szerző: sodi

Műhelymunkát szervezett a Mária Út Közhasznú Egyesület Zircen 2019. szeptember 6-án az EFOP-5.2.2-17-2017-00073 azonosítószámú projekt keretében.

A műhelymunka célja a Mária Úton zajló zarándoklatok, spirituális sportesemények tapasztalatainak, azok társadalmi integrációban betöltött szerepének megismerése volt. Az eseményen a projekt szakmai megvalósítói és együttműködő partnereik mellett olyan hazai (önkormányzati, egyházi és civil) szakemberek vettek részt, akik nagy rálátással rendelkeznek a zarándoklatok térségi-társadalmi hatásaira.

A helyszín a Mária Úttal is érintett Akli Majorban működő mintagazdaság előadóterme volt. A major és munkatársai rendszeresen adnak otthont olyan eseményeknek (zarándoklatok, lelkigyakorlatok), amelyek célja – a projekt céljaival megegyezően – a zarándokláshoz, spirituális sporteseményekhez köthető humán szolgáltatások gyakorlatba való átültetése, a megnyitót követően éppen ezért a helyi tapasztalatok megosztására került sor.

A megnyitót követően a Mária Út országos nagyrendezvényei, valamint a kisebb regionális események helyi hatásairól tartott előadást a projektben szerzett tapasztalatok alapján Galgócziné Szabó Zsófia, a Mária Út Közhasznú Egyesület önkéntes-koordinátora. Dr. Szabó Tamás, az Egyesület elnöke az önkénteseknek a zarándoklásra épülő társadalmi innovációs programban betöltött szerepéről tartott előadást, amelyet a résztvevők tapasztalatainak megosztása követett.

Mint elhangzott, a zarándokesemények kiemelt szerepet játszanak egyes társadalmi csoportok fizikai és lelki prevenciójában, széleskörű lehetőségek rejlenek a társadalmi felzárkózásban való hasznosításában, többek között tematikus, hasonló problémákkal küzdő személyek számára szervezett események révén.