Télbúcsúztató zarándoklat beszámolója

cikk, szerző: sodi

Báta, Bátaszék, Mohácsi busójárás - 2020.02.23.

Újabb buszos zarándoklatunkról is következzen alább egy beszámoló, hiszen zarándokolni sokféleképpen lehet, és minden zarándoklás magában hordozza a testi és lelki megújulást, kihívást jelent más és más szinteken, minden embernek másképp, eltérő mértékben. A cél viszont mindig ugyanaz: közelebb jutni Istenhez, önmagunkhoz, lelki békére és megnyugvásra találni.

Alább következzen kedves önkéntes vezetőnk érzékletes beszámolója, amely arra is rávilágít, milyen sokrétű feladatokat vállalnak ők a Mária Út szolgálatában:


“Reggel pontban 10 órakor érkeztünk Bátaszékre a Szentmisére a Nagyboldogasszony templomba.

A misét követően Kürtösi Krisztián atya, a helyi plébános tartott részünkre és még másik két zarándokcsoportnak részletes ismertetőt a környék méltán híres legmagasabb templomáról. Az előadás után megnéztük a ciszterciták első kolostorának maradványait, mely a magyarországi cisztercita építészet legrégebbi emléke. Innen Bátára, hazánk egyetlen Szent Vér kegyhelyére indultunk egy rövid sétával. A XV. század elején történt eucharisztikus csodának köszönhetően Magyarország egyik leghíresebb kegyhelyeként működött, amelyről teljesen hiteles és részletes, minden ismeretet kimerítő előadást kaptunk Sümeghy József diakónus személyében, aki a kegyhely nagyon jó ismerője, mivel a kutatásokban Ő is részt vett. Közös imánk után a kegytárgy érintésére is nyílt lehetőség és Jézus közvetlen jelenlétét is megtapasztalhattuk, melyről a hazaúton történt személyes beszámolókból értesültünk. Folytattuk utunkat Mohácsra, ahol részesei voltunk a Busófelvonulásnak, melynek kezdetére pont odaértünk.

A téltemető vásári forgatagban - amelyet az UNESCO 2009-ben felvett a szellemi világörökségek listájára - volt lehetőségünk 2 órán keresztül nézelődni, részt vettünk a főtéren tartott különböző Búsócsoportok bemutatásán, közvetlen fényképezgetésre is maradt időnk a maszkos téltemető Búsónak öltözött fiatalokkal. Innen közvetlenül hazaindultunk Budapestre, a buszon szerencsénkre az énekkaros asszonyok gyönyörű egyházi énekekkel szórakoztattak. Mindenkinek volt lehetősége, hogy megossza élményeit, legfontosabb benyomásait a többiekkel, melynek úgy gondolom igen erős közösség formáló és összetartó ereje van.

Este 8 órakor érkeztünk meg Budapestre a Blaha Lujza térre.

Zarándoklatunk a Mária Út Egyesület és az MTDMSZ partner utazási irodája szervezésében, a Mária Rádió támogatásával valósul meg.

Remélem mindenki részére élményekben gazdag és áldásokkal teli zarándokutat tudtunk biztosítani.” 

Teleki Sándor 

zarándoklatvezető