Beszámoló műhelymunkáról

cikk, szerző: sodi

A Mária Út Közhasznú Egyesület műhelymunkát szervezett 2019. augusztus 16-án Tatabányán az EFOP-5.2.2-17-2017-00073 azonosítószámú projekt keretében.

A műhelymunka célja a Mária Úton zajló zarándoklatok, spirituális sportesemények tapasztalatainak, azok társadalmi integrációban betöltött szerepének megismerése volt. Az eseményen a projekt szakmai megvalósítói és együttműködő partnereik mellett olyan hazai (önkormányzati, egyházi és civil) szakemberek vettek részt, akik nagy rálátással rendelkeznek a zarándoklatok térségi-társadalmi hatásaira.

A projektcélok ismertetését követően a műhelymunka során a résztvevők konzultációt folytattak a Mária Úton zajló spirituális sportrendezvények (1Úton Nemzetközi Zarándoknap, Mária Maraton) jelentőségéről, fejlesztési lehetőségeiről, a zarándoklás humán szolgáltatásként való értelmezéséről.

Szünetet követően az események társadalomfejlesztésben betöltött szerepéről beszélt Fehér Péter, a Vértes Agórájának munkatársa, kitérve rá, hogy a zarándoklás turisztikai szempontok szerint is értelmezhető és indikátora lehet a térségi fejlődésnek, a leszakadóban lévő régiók, közösségek felzárkózásának.

A résztvevők ezen gondolatok mentén osztották meg véleményüket, tapasztalataikat, ami szerves részét képezi majd a projekt során összeállított szakmai ajánlásokat tartalmazó kiadványnak.