Beszámoló együttműködési tréningről és műhelymunkáról

cikk, szerző: sodi

Együttműködési tréninget és műhelymunkát szervezett a Mária Út Közhasznú Egyesület Esztergomban 2019. április 27-28. között az EFOP-5.2.2-17-2017-00073 azonosítószámú projekt keretében.

A kétnapos együttműködési tréning első napján elméleti témákról volt szó több szekcióra osztott műhelymunka keretében. Az eseményen a szakmai megvalósítók mellett határon túli együttműködő partnerek képviselői, valamint hazai zarándokvezető szakemberek vettek részt.

A műhelymunka a projekt megvalósításának tájékoztatójával kezdődött, majd 1-1,5 órás konzultációk zajlottak a meghatározott témákban, melyek alapját a magyarországi jelzett tematikus útvonalak hálózatának megismerése, a jelzésrendszerek tanulmányozása jelentette. Bemutatták a tematikus útvonalakon zajló spirituális sporteseményeket, azok közösség- és társadalomfejlesztésben, felzárkóztatásban betöltött szerepét, fejlesztési lehetőségeket.

A második napon az előző napi elméleti témákat gyakorlatba is átültették a résztvevők, a Mária Út helyi szakaszain bemutatva a hallottakat. A megfelelően jelölt útvonal jelenti a szervezett eseményeken, zarándoklatokon részt vevők tájékozódásának alapját, ezért fontos hangsúlyozni, hogy az eseményeket szervezőknek, vezetőknek tisztában kell lenniük az útvonalak mentén látható jelölésekkel, az útvonalak hálózatával. 

A két nap alatt megosztott tapasztalat- és tudásanyag, beépülve a résztvevő szakemberek tevékenységébe, hozzájárul a szervezett események sikeres lebonyolításához. A program tehát megfelelve a projekt célkitűzéseinek támogatta a szervezetek közötti aktív, hálózati együttműködés bővítését, az ifjúsági együttműködéseket, közös programok szervezését, amelyek a komplex társadalommegújító program részét képezik.