Beszámoló nemzetközi konferenciáról

cikk, szerző: sodi

A Mária Út Közhasznú Egyesület a sport és spiritualitás kapcsolatáról szóló nemzetközi konferenciát szervezett Mátraverebély-Szentkúton 2019. március 2-3. között az EFOP-5.2.2-17-2017-00073 azonosítószámú projekt keretében.

A rendezvény résztvevői a projekt szakmai megvalósítói mellett a Mária Út nemzetközi hálózatának munkatársai, a Kárpát-medence zarándokszervezeteinek képviselői, valamint a zarándoklatok, spirituális sportesemények szervezésében jártas hazai szakemberek voltak. A helyszín nemzeti kegyhelyünk, Mátraverebély-Szentkút zarándokházának konferenciaterme volt.

Bevezető előadásában dr. Szabó Tamás bemutatta a Mária Út fejlődését, a Kárpát-medencei zarándokút-hálózat kialakulását, előrevetítette a hálózat fejlesztésének lehetőségeit, valamint a hálózatra építendő társadalommegújító program egyes részleteit.

Az első nap további részében a résztvevők kerekasztal beszélgetéseket folytattak a zarándokutak hálózatfejlesztésének fontosságáról és lehetőségeiről, a zarándokvezetők bővülő feladatköréről, a zarándoklatszervezés humán szolgáltatásként való értelmezéséről, annak társadalmi hatásairól, a helyi és regionális események jelentőségéről.

A nap zárása előtt dr. Fábry Kornél, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezőbizottságának főtitkára ismertette a kongresszus szervezésének jelenlegi állását, a legfontosabb feladatokat, valamint az eseménnyel szemben támasztott elvárásokat, várt hatásokat.

A konferencia második napján további kerekasztal beszélgetésekre került sor, a résztvevők egyeztettek az együttműködés, a közös fellépés fontosságáról és lehetőségeiről, valamint elemezték a hazai zarándokutakon megvalósuló nagyrendezvényeket is, kiemelt figyelmet fordítva azok társadalomra, közösségekre, illetve egyénekre gyakorolt hatásaira.

A kisebb szünetet követő kérdések-válaszok megvitatása során a résztvevők tisztább képet kaphattak a zarándoklás és spirituális sportesemények humán szolgáltatásként való fejlesztéséről, a Mária Út erre épülő társadalmi innovációs programjáról is.

Az eseményt dr. Szabó Tamás zárta, aki összegzésében kiemelte, hogy a konferencia során bemutatott társadalommegújító program megvalósításában a résztvevők által képviselt szervezetekre is komoly szerep hárul, ezért a megkezdett közös munka folytatását javasolja, amelynek egyik fontos mérföldköve a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus lesz.